dinsdag 28 januari 2014

Energiebesparing door dakisolatie

De voordelen van Dakisolatie

Dakisolatie loont, het aanbrengen van dakisolatie wordt nog wel eens onderschat. Een dakdekker in Lelystad kan dit voor u aanbrengen. Dakisolatie loont op verschillende onderdelen:
·         Lagere energiekosten·         Verhoogd wooncomfort·         Waardestijging woning
Het loont vooral als u de ruimte onder het dak verwarmt, denk aan uw slaapkamer of zolder.

Voordelen

 Minder stookkosten

Hoeveel energie u bespaart is afhankelijk van uw woning. Bij een tussenwoning levert die een besparing op van 12 tot 14 procent. Bij een vrijstaand huis is dit zelfs nog groter, daar bespaart u 25-26 procent op het energieverbruik.

Snelle terugverdiend

Het aanbrengen van het isolatiemateriaal kost natuurlijk wel geld. Deze investering is er echter wel uit te halen in een relatief korte tijd, namelijk binnen 5 tot 8 jaar. De investering wordt er sneller uitgehaald als de energiekosten hoger worden. Daarnaast is het in sommige gemeentes mogelijk om subsidie te krijgen voor het aanbrengen van dakisolatie.

Verhoging van het wooncomfort

De oppervlakte temperatuur stijgt aan de binnenzijde. De warmteaangifte wordt ook gelijkmatiger beleefd.

Waardestijging huis

Aanbrengen van isolatiemateriaal is een verbetering aan uw huis omdat dit energiebesparend is. Dit is dus ook van  positieve invloed op de waarde van uw huis.

Bijdrage aan het milieu

Als u minder energie gebruikt, en dat u doet u als u uw dak laat isoleren, dan helpt u met het terugdringen van CO2 uitstoot.

De aanleg

De aanleg van dakisolatie is geen weken durende operatie. Dit neemt meestal 1 tot 2 dagen in beslag en zal u dus weinig overlast geven

Soorten dakisolatie

Er zijn verschillende soorten dakisolatie. Het belangrijkste bij de keuze van het soort materiaal is de isolatiewaarde. Dit wordt uitgedrukt met de letter R, de waarde van het materiaal moet hoger dan 1,3 zijn. Hieronder vindt u de verschillende materialen met een korte uitleg:

Handschuimplaten

Deze platen zijn vrij milieuvriendelijk en nemen weinig tot geen vocht op. Daarnaast werken ze ook brandvertragend. Zowel te gebruiken bij een plat als een hellend dak.

Glaswol

Dit materiaal is te verkrijgen in dekens of platen. Het grote voordeel van glaswol is dat het onbrandbaar is, waterafstotend is en gebruikt kan worden als geluidsisolatie.

Steenwol

Steenwol is vergelijkbaar met glaswol. Het is echter gemaakt van vulkanisch gesteente.

Aluminium noppenfolie

Het folie is dampdicht. Daarnaast kaatst de folie de warmte terug.

Vragen?


Het is raadzaam om na te gaan of uw huis dakisolatie heeft. Dakisolatie vergt een investering maar deze haal je er in een relatief korte tijd uit door de energiebesparing. Heeft u nog vragen over dakisolatie of de aanleg ervan?



vrijdag 17 januari 2014

Zou jij je goud verkopen?



Waarom ik hier over schrijf is eigenlijk omdat een vriendin van mij laatst naar me toe kwam met de mededeling dat ze een erfenis heeft gekregen. Van een zusje van haar oma waar ze regelmatig op bezoek kwam heeft ze een aantal gouden sieraden geërfd. Super lief, alleen zijn de sieraden wel ouderwets en gebruik je het eigenlijk nooit. Samen zaten we te bedenken wat je er mee kan doen, het bewaren of misschien verkopen. Wat zou het opleveren en is het überhaupt te verkopen. 


Goud
Goud als ruilmiddel, als iets waardevols, begon al in de 26e eeuw v.Chr. Destijds was goud voornamelijk een betaalmiddel en dat tot ongeveer halverwege 20e eeuw nog steeds werd gebruikt om mee te betalen. Niet alleen werd goud gebruikt als betaalmiddel, het werd ook gebruikt in borduurwerk en als sieraad. Hedendaags wordt goud niet meer echt gebruikt om mee te borduren, maar wordt goud voornamelijk gebruikt als sieraad.

Verkopen van goud.
Goud heeft natuurlijk verschillende waardes. Hoe zuiverder goud is, hoe meer waarde het heeft. Het zuiverste goud is 24 karaat. Het meest voorkomende zuiverheidsgraad in Nederland is 14 karaat. 14 karaat goud bevat in totaal 58,3% goud. Naast 24 karaat, is er nog 18 karaat, dit bevat 75% goud, en 22 karaat, dit bevat 91,7% goud. Een gemakkelijk ezelsbruggetje hiervoor is, 1 karaat bevat 4% goud.

Om de sieraden te kunnen verkopen is het natuurlijk van groot belang om eerst te weten hoeveel karaat goud de sieraden zijn. Vaak weet men dit niet, en wij in dit geval ook niet. Wij zijn door het zoeken op internet terecht gekomen op de site van Nicuma. Nicuma is een goud verkoop en goud inkoop bedrijf in Amsterdam. Op de website stond heel veel informatie over goud en ook een goudcalculator. Handig, want daarmee kon ik precies uitrekenen hoeveel het goud waard was. Maar alleen wisten wij niet hoe zwaar de sieraden waren. Het voordeel van Nicuma is dat je daar altijd langs kan, mochten wij de sieraden willen verkopen. Tevens heb je een bij een Nicuma een persoonlijk gesprek, controleren ze op twee manieren de waardebepaling van het goud en bieden ze een goede prijs en staat het binnen 24 uur op je rekening. Hoe veel makkelijker kan het nog meer?
 
Na het lezen hiervan ben ik natuurlijk gelijk gaan zoeken naar oude gouden sieraden. Sieraden waar ik zelf niks meer mee doe, helaas heb ik deze niet in huis. Maar nu ik deze blog schrijf bedenk ik me wel, zou ik mijn goud verkopen? Goud heeft namelijk vaak wel een emotionele waarde. Zou u uw goud verkopen?