vrijdag 8 augustus 2014

Tips bij het opstellen van een ondernemingsplan

Als je je eigen bv gaat oprichten is het verstandig om eerst een ondernemingsplan te schrijven. Zo zet je een plan voor jezelf op die je de eerste maanden als leidraad kan gaan gebruiken. Een ondernemingsplan kan ook dienen als een uitgeschreven plan die je kan voorleggen aan investeerders. Hoe beter jouw ondernemingsplan is, hoe eerder je investeerders aantrekt. Dit blogbericht zal gaan over hoe je het beste je ondernemingsplan kan gaan schrijven en zal enkele handige tips bevatten.

1.Introductie

Stel je jezelf en jouw bedrijf in enkele krachtige zinnen voor, toon je ambities! Maar hou dit vooral kort. Je hebt nog een heel plan voor je liggen waar je uitgebreid op verschillende factoren ingaat.

2. Samenvatting

Stel na de introductie een korte samenvatting op van het gehele ondernemingsplan. Niet iedereen zal tijd hebben om het gehele ondernemingsplan te lezen. Bij de samenvatting kan je mensen trekken die als ze echt geïnteresseerd zijn je gehele ondernemingsplan zullen lezen. Probeer hoofd- van bijzaken te onderscheiden. Geef daarnaast goed aan welk product je op de markt wilt zetten en hoe concurrerend jouw branche is.

3.Jouw bedrijf en organisatie 

Geef aan welk product je op de markt gaat zetten en in welke branche je dit gaat doen. Geef aan waar jij denkt waar de kansen liggen in deze markt voor jouw bedrijf. Probeer eventueel door middel van statistieken aan te tonen hoe concurrerend jouw branche is (kijk op de site van het CBS).

Beschrijf daarnaast ook duidelijk in welke rechtsvorm je kiest. Begin je eenmanszaak of een BV? Geef verder aan of je van plan bent om met veel personeel te werken en vanuit welke locatie jouw bedrijf zijn werkzaamheden gaat verrichten.

4 Marketingplan 

Beschrijf hoe je jouw bedrijf op de kaart gaat zetten. Heb je een groot netwerk die je in kan zetten? Of stort je je op het internet of advertenties? Kijk hierbij ook goed naar de concurrent, hoe doen zij het en op welke manier kan jij het beter doen.

5. Financieringsplan

Een van de belangrijkste onderdelen van het ondernemingsplan: Wat gaat het allemaal kosten? Denk hierbij aan hoe duur het personeel is en het bedrijfspand. Geef daarbij ook wat de omzetverwachting is.

Het is helemaal niet erg om te melden dat je denkt dat je de eerste maanden verlies gaat lijden. Ondernemen is ook investeren! Jouw investeerders zullen dit ook weten.

dinsdag 5 augustus 2014

5 stappen hoe je moet reanimeren

Als bedrijf ben je verplicht om voorbereid te zijn op ongevallen. Een BHV cursus kan helpen om de mensen op te leiden en zo goed voor te bereiden voor als er bijvoorbeeld iemand een hartstilstand krijgt. In een cursus leer je hoe je moet handelen als iemand een hartstilstand krijgt. Hier worden alvast een paar stappen uitgelegd wat je moet doen bij een hartstilstand.

Stap 1: Is het slachtoffer bij bewustzijn?

Controleer of het slachtoffer bij bewustzijn is of niet. Dit kan je doen door voorzichtig de schouders te schudden en vragen te stellen of het gaat. Krijg je geen reactie? Dan is het slachtoffer bewusteloos. Het is belangrijk dat je dan bij het slachtoffer blijft en roep hulp van voorbijgangers.

Stap 2: Controleer de ademhaling

Om de ademhaling te controleren leg je de hand op het voorhoofd en vervolgens kantel je het hoofd naar achteren om zo de luchtweg te openen. Til daarna de kin op met twee vingers met je andere hand. Luister, voel en kijk of er ademhaling is. Doe dit maximaal 10 seconde.

Stap 3: Bel hulpdiensten en haal een AED

Wanneer je geen normale ademhaling hoort, bel dan direct 112 en vraag om een ambulance. Zeg duidelijk dat het om een reanimatie gaat en probeer indien mogelijk zelf een AED te regelen. Dit is een apparaat dat een elektrische schok toedient.

Stap 4: Start met reanimeren

Zet je handen midden op de borstkas en duw het borstbeen 5 tot 6 centimeter in. Dit doe je 30 keer van tenminste 100 keer per minuut. Probeer niet de vingers te duwen op de ribben, zo voorkom je dat er ribben breken.

Doe daarna de kin omhoog met twee vingers en kantel het hoofd naar achteren. Knijp vervolgens de neus dicht en pas de mond op mond beademing toe. Beadem 1 seconde en kijk of de borstkas omhoog komt. Laat het slachtoffer uitademen. Doe dit in totaal twee keer.

Dit wissel je af met 30 borstcompressies en 2 beademingen. Doe dit gedurende tijd totdat de ambulance er is en zij het van je overnemen.

Stap 5: In het geval als er een AED ter plekke is

Blijf doorgaan met borstcompressies en ontbreek dit zo kort mogelijk om de borstkas te ontbloten. Zet de AED aan en volg de instructies van het apparaat. De AED zal je precies vertellen wat je moet doen en blijf dit ook doen totdat de ambulancezorgverleners zeggen dat u mag stoppen.

Dit zijn 5 stappen die je kan volgen bij een reanimatie. Het beste is voor je bedrijf een BHV Cursus te doen waar je mensen in je bedrijf hiervoor opleid.