vrijdag 8 augustus 2014

Tips bij het opstellen van een ondernemingsplan

Als je je eigen bv gaat oprichten is het verstandig om eerst een ondernemingsplan te schrijven. Zo zet je een plan voor jezelf op die je de eerste maanden als leidraad kan gaan gebruiken. Een ondernemingsplan kan ook dienen als een uitgeschreven plan die je kan voorleggen aan investeerders. Hoe beter jouw ondernemingsplan is, hoe eerder je investeerders aantrekt. Dit blogbericht zal gaan over hoe je het beste je ondernemingsplan kan gaan schrijven en zal enkele handige tips bevatten.

1.Introductie

Stel je jezelf en jouw bedrijf in enkele krachtige zinnen voor, toon je ambities! Maar hou dit vooral kort. Je hebt nog een heel plan voor je liggen waar je uitgebreid op verschillende factoren ingaat.

2. Samenvatting

Stel na de introductie een korte samenvatting op van het gehele ondernemingsplan. Niet iedereen zal tijd hebben om het gehele ondernemingsplan te lezen. Bij de samenvatting kan je mensen trekken die als ze echt geïnteresseerd zijn je gehele ondernemingsplan zullen lezen. Probeer hoofd- van bijzaken te onderscheiden. Geef daarnaast goed aan welk product je op de markt wilt zetten en hoe concurrerend jouw branche is.

3.Jouw bedrijf en organisatie 

Geef aan welk product je op de markt gaat zetten en in welke branche je dit gaat doen. Geef aan waar jij denkt waar de kansen liggen in deze markt voor jouw bedrijf. Probeer eventueel door middel van statistieken aan te tonen hoe concurrerend jouw branche is (kijk op de site van het CBS).

Beschrijf daarnaast ook duidelijk in welke rechtsvorm je kiest. Begin je eenmanszaak of een BV? Geef verder aan of je van plan bent om met veel personeel te werken en vanuit welke locatie jouw bedrijf zijn werkzaamheden gaat verrichten.

4 Marketingplan 

Beschrijf hoe je jouw bedrijf op de kaart gaat zetten. Heb je een groot netwerk die je in kan zetten? Of stort je je op het internet of advertenties? Kijk hierbij ook goed naar de concurrent, hoe doen zij het en op welke manier kan jij het beter doen.

5. Financieringsplan

Een van de belangrijkste onderdelen van het ondernemingsplan: Wat gaat het allemaal kosten? Denk hierbij aan hoe duur het personeel is en het bedrijfspand. Geef daarbij ook wat de omzetverwachting is.

Het is helemaal niet erg om te melden dat je denkt dat je de eerste maanden verlies gaat lijden. Ondernemen is ook investeren! Jouw investeerders zullen dit ook weten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten