dinsdag 5 augustus 2014

5 stappen hoe je moet reanimeren

Als bedrijf ben je verplicht om voorbereid te zijn op ongevallen. Een BHV cursus kan helpen om de mensen op te leiden en zo goed voor te bereiden voor als er bijvoorbeeld iemand een hartstilstand krijgt. In een cursus leer je hoe je moet handelen als iemand een hartstilstand krijgt. Hier worden alvast een paar stappen uitgelegd wat je moet doen bij een hartstilstand.

Stap 1: Is het slachtoffer bij bewustzijn?

Controleer of het slachtoffer bij bewustzijn is of niet. Dit kan je doen door voorzichtig de schouders te schudden en vragen te stellen of het gaat. Krijg je geen reactie? Dan is het slachtoffer bewusteloos. Het is belangrijk dat je dan bij het slachtoffer blijft en roep hulp van voorbijgangers.

Stap 2: Controleer de ademhaling

Om de ademhaling te controleren leg je de hand op het voorhoofd en vervolgens kantel je het hoofd naar achteren om zo de luchtweg te openen. Til daarna de kin op met twee vingers met je andere hand. Luister, voel en kijk of er ademhaling is. Doe dit maximaal 10 seconde.

Stap 3: Bel hulpdiensten en haal een AED

Wanneer je geen normale ademhaling hoort, bel dan direct 112 en vraag om een ambulance. Zeg duidelijk dat het om een reanimatie gaat en probeer indien mogelijk zelf een AED te regelen. Dit is een apparaat dat een elektrische schok toedient.

Stap 4: Start met reanimeren

Zet je handen midden op de borstkas en duw het borstbeen 5 tot 6 centimeter in. Dit doe je 30 keer van tenminste 100 keer per minuut. Probeer niet de vingers te duwen op de ribben, zo voorkom je dat er ribben breken.

Doe daarna de kin omhoog met twee vingers en kantel het hoofd naar achteren. Knijp vervolgens de neus dicht en pas de mond op mond beademing toe. Beadem 1 seconde en kijk of de borstkas omhoog komt. Laat het slachtoffer uitademen. Doe dit in totaal twee keer.

Dit wissel je af met 30 borstcompressies en 2 beademingen. Doe dit gedurende tijd totdat de ambulance er is en zij het van je overnemen.

Stap 5: In het geval als er een AED ter plekke is

Blijf doorgaan met borstcompressies en ontbreek dit zo kort mogelijk om de borstkas te ontbloten. Zet de AED aan en volg de instructies van het apparaat. De AED zal je precies vertellen wat je moet doen en blijf dit ook doen totdat de ambulancezorgverleners zeggen dat u mag stoppen.

Dit zijn 5 stappen die je kan volgen bij een reanimatie. Het beste is voor je bedrijf een BHV Cursus te doen waar je mensen in je bedrijf hiervoor opleid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten