donderdag 27 maart 2014

Assessments: Niets om bang voor te zijn!

Je bent op weg naar de baan van je leven! Je sollicitatie verliep super en dan komt het, je nieuwe werkgever komt met de zin; Beste ….. zou jij volgende week een aantal assessments kunnen afleggen? Aan de telefoon zeg je volmondig ja, maar in je hoofd raak je al aardig in paniek. Assessments zijn voor de meeste mensen onbekend terrein en al rennend typ je op Google het woord in. Ja daar vind je genoeg informatie! Assessments worden vaak door externe bureaus afgenomen, zij beschikken over de juiste kennis en over ervaring. Bedrijven huren deze bureaus dan ook in om zo de ideale kandidaat te filteren.

Toch kan je je goed voorbereiden op een assessment, er zijn diverse testen om te oefenen en er is genoeg stof om je over in te lezen. Een tip van mij is dan ook: Doe dit absoluut! Een goede voorbereiding is het halve werk en dat is dit geval echt een voordeel. Op het internet staan diverse testen, tijdens een assessment word je namelijk op diverse vlakken getest. Een uitgebreide IQ test met diverse onderdelen zal je stevig aan de kaak voelen.

Hieronder vind je een voorbeeld van een opdracht uit deze test, je brein wordt op diverse onderdelen getest. In veel gevallen zal je denken, maar tijdens deze baan hoef ik toch geen sommen op te lossen? Toch zijn deze testen erg zinvol voor jouw (toekomstige) werkgever. Door diverse onderdelen van je brein te testen krijgt een bedrijf een goed inzicht van jouw algemene capaciteiten. Niet alleen rekenen, maar ook logisch redeneren en analyseren zullen aan bod komen. Door goed te oefenen kan je een voorsprong boeken. Hoe meer je oefent, hoe meer je weet en hoe ‘prettiger’ de opdrachten aan zullen voelen. Na zo’n IQ test is het vaak tijd voor een gesprek met een professional.

Tijdens zo’n gesprek zal nogmaals om je motivatie gevraagd worden, soms in combinatie met een rollenspel. Hierbij komt er vaak een ‘acteur’ de kamer in en deze zal een gesprek aan gaan met jou. De professional volgt dit alles en zal jouw beoordelen. Wellicht zal je weer het vermoeden hebben dat ze daarmee ‘niks’ testen, toch kan men uit zo’n gesprek erg veel informatie halen.

Een ander belangrijk onderdeel van assessments is de persoonlijkheidstest, deze testen kunnen soms erg vermoeiend zijn. Steeds maar dezelfde soort  vragen, in sommige gevallen wel meer dan 200. Op deze manier probeert men jouw persoonlijkheid vast te leggen. Deze testen kan je het best zo blank mogelijk invullen, ga niet forceren en ga vooral niet denken waarom zij dit vragen & wat volgens jou het best bij de baan past. Blijf jezelf en dan komt alles goed, uiteindelijk weten de professionals die de assessments afnemen je toch wel te doorgronden!

Met deze verknipte uitleg hoop ik jullie een beetje op weg te hebben geholpen op het gebied van assessments. Mocht het zo ver zijn, veel succes! You can do it :-).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten