donderdag 12 september 2013

Sollicitatie? Bereid je voor!

De huidige arbeidsmarkt is voor niemand ideaal, de werkgelegenheid daalt en bedrijven blijven bezuinigen. De markt is met name voor pas afgestudeerde en starters erg lastig, vaak reageren tientallen mensen op één vacature en daardoor wordt de kans dat jij op gesprek mag komen kleiner. Op het moment dat je je sollicitatiebrief verstuurd moet je ervoor zorgen dat je brief en CV geen fouten bevatten en sterk overkomen.

Maar dan komt het moment, je brief is de deur uit en je wordt drie dagen later opgebeld of je langs wilt komen voor een gesprek. Vol zenuwen ga je naar je potentiële nieuwe werkgever en verteld je motivatie en verhaal. Na een aantal dagen krijg je weer een belletje met de vraag of je langs wilt komen voor een assessment. Een wat? Ja een assessment.

                                          Source: Assessments

Steeds meer bedrijven voeren assessments uit, dit kunnen allerlei soorten testen zijn waarmee ze hun toekomstige personeel aan de tand willen voelen. Er zijn tal val mogelijkheden en afhankelijk van de functie en de competenties wordt het assessment bepaald.  Voorbeelden van testen en opdrachten zijn: persoonlijkheidstesten, postbak opdrachten, intelligentietesten en rollenspellen. Uiteraard bestaan er nog veel meer testen en opdrachten, probeer dan ook voor je gesprek te vragen naar de testen en/of opdrachten die je precies moet doen.

Een goede voorbereiding is het halve werk
Een tweede gesprek bij je potentiële nieuwe werkgever is natuurlijk erg spannend, deze spanning kan verminderen door je goed voor te bereiden op de dag. Zodra je weet wat je moet gaan doen kan je aan de slag met verschillende oefeningen. Op het internet kan je veel oefeningen vinden, daarnaast zijn er ook verschillende boeken verkrijgbaar met daarin goede handleidingen. Probeer de dingen waarvan je zelf weet dat je minder sterk bent extra te oefenen, dit zal zorgen voor minder stress tijdens het assessment.

Tips
Hieronder zal ik nog enkele tips geven die van toepassing zijn op alle assessments

  • Wees eerlijk – ga niet liegen over bepaalde dingen, uiteindelijk komt de werkgever er toch wel achter.

  • Blijf rustig – Ga niet overhaast beslissingen nemen, ook niet als er tijdsdruk is. Het is dan beter om minder vragen te doen, maar er meer goed te maken. Gok dus niet.
  • Maak je niet druk – Als je iets niet begrijpt moet je het uiteraard vragen, maar maak je niet druk om de verschillende oefeningen. Het kan lijken dat sommige oefeningen niet van toepassing zijn op jou of je toekomstige functie, desondanks kunnen deze testen wel degelijk iets meten dat van waarde kan zijn.

Na het assessment is het afwachten, of je mag op je derde gesprek komen, je bent het meteen geworden of je bent het niet geworden. Bereid je zowel voor je derde gesprek als je contractbespreking goed voor. Bedenk goed wat je wilt en wat vergelijkbare banen betalen. Mocht je het niet zijn geworden, ga dan niet bij de pakken neerzitten. Solliciteren is vallen en opstaan, uiteindelijk vindt iedereen zijn weg.

Succes!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten