dinsdag 24 september 2013

Zenuwen voor assessments?

Iedereen krijgt er weleens mee te maken, je nieuwe werkgever of je huidige werkgever nodigt je uit voor een aantal assessments. Wellicht denk je meteen, wat is dat? En waarom moet ik dat doen?

Op zich zijn dat logische vragen, assessments zijn voor mensen erg spannend. Werknemers twijfelen aan hun capaciteiten en vragen zich af of zij bepaalde kennis nog wel paraat hebben staan. Uiteraard zijn dat logische gedachten, maar toch hoef je niet met knikkende knieĆ«n te 
beginnen aan je assessment.

Bereid je goed voor
Zodra je te horen krijgt dat je assessments moet gaan maken kan je je het best meteen goed gaan voorbereiden. Vaak krijg je wel te horen wat je moet gaan doen bijvoorbeeld een persoonlijkheidstest, een test voor je analytisch denkvermogen of een rollenspel. Sommige van deze oefeningen zijn nou eenmaal moeilijker te oefenen dan andere. Een persoonlijkheidstest kan je niet oefenen, wees bij zo’n test vooral eerlijk en twijfel niet te lang met je antwoorden. Uiteindelijk weet je niet precies wat de werkgever wilt meten en kan je in principe niets fout doen.

Source: Assessments

Voor een analytische test is het eenvoudiger, deze bestaan vaak uit een aantal subonderdelen. Vaak zie je rekenreeksen, figurenreeksen, rekensommen en taalonderdelen terugkomen in zo’n test. Deze test kan je goed voorbereiden. Probeer op internet al verschillende testen te oefenen zodat je niet met je mond vol tanden zit tijdens het bekijken van de test. Vaak kan je na goed oefenen van deze onderdelen sneller verbanden leggen en de test beter uitvoeren.

Een rollenspel is ook lastiger te oefenen omdat je niet altijd exact weet wat ze gaan vragen of spelen. Probeer daarbij je (nieuw) functie in gedachten te nemen en de kerncompetenties te filteren. Zijn dit bijvoorbeeld weerbaarheid en geduld. Dan kan je hier alvast rekening mee houden tijdens het rollenspel.

Kortom…..
Assessments zijn niet eng. Probeer je gewoon zo goed mogelijk voor te bereiden en wees altijd eerlijk. Hierboven staan zomaar drie voorbeelden van testen maar er zijn er natuurlijk veel meer. Via het internet kan je veel voorbeeld assessments vinden, lees je hier goed op in. Wellicht vind je nog handige tips die je kan gebruiken voor je assessment.

Mocht je binnenkort een assessment moeten doen, veel succes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten